Historie

Het appartement is opgetrokken in het voormalige kerkgebouw, ontworpen door de architecten Beckman en Kooi. Het gebouw maakt onderdeel uit van de door Berlage ontworpen stadsuitbreiding, de Beethovenbuurt, en is kenmerkend voor de Amsterdamse School-stijl die architecten uit die tijd veelal doorvoerden in hun ontwerpen. Deze kerk is gebouwd als centraal punt van een plein dat omringd is met gezinswoningen.
De vorm, het materiaalgebruik en de details zijn typerend voor de Amsterdamse School. De prachtige glas-in-loodramen die aan de voor- en achterzijde zijn geplaatst, zijn ontworpen door veelzijdig kunstenaar Kees Kuiler. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als gereformeerde kerk en is derhalve ingetogen in zijn verschijning.
De kerk werd in 1928 in gebruik genomen en in de periode daarna zijn de omliggende woningen gebouwd in dezelfde stijl. De kerk bevindt zich op een mooi en afgeschermd plein met bomen en een grasveld. Het bijzondere aan de kerk is het dak, want dit rust zonder opvallende dakgoot op de muren. Bovendien zijn de onversierde zijmuren tot de essentie teruggebracht met grote, verticale, stalen kozijnen. Deze accentueren de hoogte. Het gebouw was voor die tijd eigenlijk heel modern, met uitzondering van de entree die enkele strakke versieringen heeft. Het torentje van de kerk doet denken aan het torentje op Huize Lydia aan het Roelof Hartplein.

Living large.

Het bijzondere karakter en de hoogte van de kerk komen volledig tot hun recht in het hart van de woning – de living. Deze ruimte is op natuurlijke wijze opgedeeld in verschillende sfeervolle en functionele ruimten.
De ruimte is groots en tegelijkertijd intiem. Dat komt door de centrale positie van de open haard, de niveauverschillen en de buitenruimte die tevens onderdeel is van deze ruimte.
De eettafel is op een podium geplaatst. Dit geeft een speels effect en hierdoor is er vanaf het eetgedeelte niet alleen een schitterend uitzicht, maar ook een mooie zichtlijn richting de living.

Buiten

De riante buitenruimte van ca. 37 m² sluit direct aan op de living en is een waar verlengstuk van het woongenot. Het inpandige terras ligt op het westen. Via de elektrische dakramen kan een deel van het dak worden geopend, waardoor binnen ineens buiten wordt. Deze fraaie ruimte is zowel de zomer- als wintertuin. Omdat het terras binnen de daklijn is gecreëerd, zijn de spanten deels behouden gebleven en biedt het de nodige privacy en intimiteit. Het inpandige terras is met recht een indoor-outdoor space.

Deze woning is te koop

Raphaelplein 27A, Amsterdam

Bekijk deze woning
Recent bekeken
Overzicht alle woningen
1

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?