Kunstagenda Februari 2024

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Februari 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Februari 2024

Het weer is goed koud, maar er is binnen genoeg te doen! Ik heb mijn Cineville pas weer uit het stof vandaan getoverd en gebruik hem volop. In de bioscopen draait de een na de andere goede film en de theaters springen ook bijna uit hun voegen van alle leuke voorstellingen die er te zien zijn. Veel plezier!

Musea en tentoonstellingen

Foñana en Steffi Reimers (Guilty Grounds) – FOAM (t/m 14 februari en 3 maart)
Foñana betekent vrouwelijke kunstenaar in het Arabisch, en dat is ook wat deze tentoonstelling laat zien. De ruimte is ingericht door acht hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die in Saudi-Arabië wonen of gewoond hebben. Het biedt een interessant perspectief van een land dat volgens velen als conservatief wordt beschouwd. Een paar trappen omhoog in het FOAM brengt je bij het werk van Steffi Reimers. Zij is een Nederlandse fotografe die in deze expositie onderzoek doet naar de ‘Ndrangheta (Italiaanse maffia) in Calabrië. Door middel van haar foto’s in het Aspromonte nationaal park laat ze ons zien hoe de maffia niet alleen in de samenleving maar ook de natuur doordringt. De natuur fungeert hierbij als stille getuige.
Website & tickets: www.foam.org

Aaaahhh!, Juliette Blightman – Galerie Fons Welters (t/m 2 maart)
Deze derde solo tentoonstelling van Juliette Blightman (Verenigd Koninkrijk) gaat over licht en donker. In de Galerie Fons Welters kan je haar werk bewonderen ander werk lezen van deze hedendaagse moderne kunstenaar. In haar PhD focuste Blightman zich op Virginia Woolf’s: A Room of One’s Own, en deze inspiratie is terug te zien in haar huidige werk.
Website & tickets: www.fonswelters.nl

En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Face to Face: The People Behind Mummy Portraits – Allard Pierson Museum (t/m 25 februari 2024)
In deze expositie worden oude Egyptische mummy portretten tentoongesteld. Werken uit het Louvre, J. Paul Getty Museum en andere internationale collecties zijn hier te zien. Tijdens de Romaanse periode in Egypte werden deze portretten geschilderd op houten panelen, ook wel Fayum portretten genoemd. Bij deze tentoonstelling worden we 2000 jaar terug in de tijd geslingerd. We staan oog in oog met de Egyptische mummy’s, en leren aan de hand van verschillende individuen meer over deze mensen en hun levensstijl.
Website & tickets: www.allardpierson.nl

De Grote Indonesië tentoonstelling – De Nieuwe Kerk Amsterdam (t/m 1 april 2024)
Een tentoonstelling over Indonesië is er vaker geweest in ons land, maar wat deze tentoonstelling bijzonder maakt is dat het echt over het complete verhaal van Indonesië gaat. Met het perspectief van nu kijken we naar de geschiedenis van het grootste eilandenrijk ter wereld. Zo wordt de tijd van het Majapahit rijk weergegeven, de koloniale overheersing, de Indonesische onafhankelijkheid, de Tweede Wereldoorlog en het uitroepen van de republiek door Sukarno. De tentoonstelling laat zien wat Indonesië tot zo’n gigantische cultureel divers land maakt.
Website & tickets: www.nieuwekerk.nl

Theater, dans, opera

HULP, de Veenfabriek – Frascati (30 januari t/m 3 februari)
In deze voorstelling van de Veenfabriek staat een groep zorgmedewerkers centraal. Na een afschuwelijke ramp in Chili voelden ze dat ze iets moesten doen. Ze organiseren een benefietavond, met als motto: alle kleine beetjes helpen. Maar gaandeweg wordt deze vraag in twijfel getrokken. Hoe helpt hulp? En is hulp voor de ander of help je ook om je beter te voelen over jezelf? Het is de derde voorstelling in het drieluik KLAP van de Veenfabriek. KRANT en RECHT gingen HULP voor en werden bejubeld in de pers.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

Over de bergen, Annemarie Prins en Mart van Berckel – Theater Bellevue (lunchtheater) (24 januari t/m 18 februari)
Met deze voorstelling nodigen Annemarie Prins en Mart van Berckel ons uit om met hun mee te gaan op een reis zonder bestemming. Het stuk is geïnspireerd op een vriendin van Prins die door sporen van een herseninfarct delen van haar taalvermogen en geheugen kwijtraakte. Prins schreef haar verhalen op en vanuit daar is ze samen met van Berckel gaan maken. Het stuk is een spannende ontmoeting van het onderwerp: niet weten, en het fantasievolle totaaltheater van van Berckel.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl

De kwestie Sjostakovitsj, BEER muziektheater – Theater Bellevue (9 en 10 februari)
In deze (hoe kan het ook anders) muzikale voorstelling staat Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist centraal. De componist is constant bang, levend onder de tirannie van dictator Stalin. Dick van den Toorn speelt deze onderdrukte angst prachtig. Het stuk is ook heel erg actueel, waarin we in Stalin de Poetin van nu kunnen zien, en het cancellen van de dirigent Valery Gergiev valt ook te rijmen met de actualiteiten. De voorstelling stelt belangrijke vragen en wordt te gek gespeeld door dus Dick van den Toorn, René Groothof en Yari van der Linden.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl

La Traviata, Giuseppe Verdi – Nationale Opera (t/m 18 februari)
La Traviata in de Nationale Opera en Ballet is een meeslepende ervaring. Verlies jezelf in de betoverende wereld van een van Verdi’s meesterwerken. In dit stuk komen passie en tragedie volledig samen. De uitvoering is er een van hoog niveau, vandaar dat deze voorstelling in reprise is gegaan en terug in Amsterdam is in februari. Ondersteund door getalenteerde zangers en het indrukwekkende decor, is dit verhaal van liefde en opoffering opnieuw relevant. Mis deze voorstelling niet, een must-see voor liefhebbers van opera en theater.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Flirt XL Frida – Nationale Ballet (7 februari)
Frida XL Ballet in Nationale Opera en Ballet biedt een boeiende kijk op het leven van kunstenares Frida Kahlo. Met krachtige dans, meeslepende muziek en prachtige visuals wordt haar verhaal op een bijzondere manier verteld. Een interessante voorstelling voor liefhebbers van dans en kunst. Ook leuk, het is speciaal voor bezoekers tussen de 18 en 35 jaar voor een gereduceerd tarief. Op deze manier maak je op een toegankelijke manier kennis met de Nationale Opera en Ballet.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Spraakmakers: een theatraal muziekverhaal met Barber, Wettl en Schumann – Het Concertgebouw (3 februari)
Ervaar een boeiende avond waar klassieke muziek en verhalen samenkomen. Nederlandse topacteurs Gijs Scholten van Aschat, ‘Ntianu Stuger en Rick Paul van Mulligen componeren samen met musici van het Matangi Kwartet en pianist Thomas Beijer deze unieke mix van deze twee kunstvormen. Lucas De Man fungeert als gastheer, het beloofd een originele avond theater en muziek te worden.
Website & tickets: www.concertgebouw.nl

Rachmaninov Vespers, Cappella Amsterdam – Muziekgebouw (10 februari)
Rachmaninovs Vespers, oorspronkelijk Vsénoshchnoye bdéniye genoemd, is een meesterwerk van indrukwekkende a-cappellakoorwerken. Het is gebaseerd op oude Russisch-orthodoxe melodieën. Onder leiding van dirigent Daniel Reuss betovert dit werk met zijn transcendentale kracht, waardoor de tijd bijna lijkt stil te staan. Een enorme aanrader voor liefhebbers van diepgaande koormuziek.
Website & tickets: www.muziekgebouw.nl

Films in diverse filmhuizen

Le pot au feu
In deze film word je bijna betoverd door het rustgevende gekook van hoofdpersonages Eugénie en Dodin. De tijd die wordt genomen voor gerechten maken is op zichzelf al een protest tegen deze enorm efficiënte snelle samenleving. Maar de film zelf voelt niet als een protest; je wordt compleet meegenomen in deze vertraging, zit de hele film met water in je mond van de heerlijkheden die op tafel gezet worden en je wordt betoverd door het spel van briljante acteurs Juliette Binoche en Dodin-Bouffant. Een echte aanrader voor iedereen die van koken en eten houdt, maar ook gewoon een steengoede film.

The Old Oak
Ken Loach, de Britse regisseur die op 86-jarige leeftijd nog steeds even maatschappelijk geëngageerd is, blijft altijd trouw aan zijn idealen. Eens een socialist, altijd een socialist, zegt hij zelf. Je kunt hem wellicht kennen van eerder werk zoals “I, Daniel Blake” en “Sorry We Missed You”. In “The Old Oak” volgen we TJ, de kroegbaas van de laatst overgebleven pub in een klein Noord-Engels dorpje. De verhoudingen in het dorp komen op scherp te staan als een groep Syrische vluchtelingen in het dorp komt wonen. Één van deze vluchtelingen is Yara, zij sluit een bijzondere vriendschap met TJ. Alleen niet iedereen staat te springen op de komst van de nieuwkomers. Ken Loach laat, zoals hij dat als geen ander kan, zien wat voor problemen er wel niet heersen in de maatschappij. Briljant geacteerd en een film die je nog lang zal bijblijven.

One Life
Het waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton is er eentje die je niet zomaar vergeet. In “One Life” wordt Winton prachtig vertolkt door Anthony Hopkins en Johnny Flynn. Het speelt zich af vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in Praag en Londen. Winton zet zich samen met een aantal vrienden in om kinderen uit Praag veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. In totaal redt hij 669 kinderen. Vijftig jaar later vindt hij dat hij niet genoeg heeft gedaan; hij heeft immers niet álle kinderen kunnen redden. Dan gebeurt er iets wonderlijks waardoor hij eindelijk acceptatie voelt. Opnieuw een prachtige film met een sterrencast die niet te missen is!

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; 'Woodworck'. Midden in de stad maar toch in de winter bij de open haard en in de zomer op het dakterras. Een harmonieus en gezellig familiehuis in de Kerkstraat, op loopafstand van de gezellige Utrechtsestraat, het Amstelveld en de Amstel. Proef de sfeer

Samengesteld; slim ingedeelde appartementen met het comfort van een suite. Lees hier meer en laat je inspireren

'Modern werken bij &. Media Group. Een interieur ontwerpconcept wat draait om veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Een samenwerkingsproject van Studio Sluijzer en 88 Projects.' Lees en bekijk hier meer hoe een werkomgeving ook anders kan

Recent bekeken
Overzicht alle woningen
1

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?